Bahan A
12 ekor sotong bersaiz kecil. Bersihkan, potong bulat dan perap dengan 2 hingga 3 sudu besar tepung jagung
Bahan B
2 ulas bawang putih – di cincang kasar
4 ulas bawang merah – di cincang kasar
6 tangkai cili padi di hiris
2 sudu besar udang kering – Rendam sebentar, toskan dan cincang
1 sudu besar serbuk kari ikan
3 pelepah daun kari
1 sudu teh kicap cair
1 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar air
Cara Memasak :
- Panaskan kuali. Masukkan 6 sudu besar minyak masak dan goreng sotong yang di perap dengan tepung jagung. Goreng sebentar sahaja dalam 1 minit, angkat dan toskan. Bersihkan kuali tersebut.
- Masukkan pula dua sudu besar minyak masak, tumis bawang putih, bawang merah, cili padi dan daun kari hingga kekuningan.
- Masukkan udang kering yang di cincang sambil di kacau hingga sebati dan berbau wangi.
- Tuang serbuk kari, kicap cair dan sos tiram. Besarkan sedikit api dapur dan masukkan pula sotong sambil di kacau.
- Masukkan juga air dan masak sehingga kuah sebati dengan sotong. Setelah masak sepenuhnya, matikan api dapur dan hidang sotong tersebut dengan nasi panas.