TIPS DAPUR 2

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Kalau anda ke restoran ataupun hotel, pernahkah anda terfikir kenapa sayuran yang ditumis masih nampak hijau dan berseri. Jika kita menumis sayuran di rumah hasilnya tidak sama dengan apa yang dihidangkan di hotel. Teknik untuk mendapatkan warna hijau yang segar dan tidak lembam itu senang sahaja: Panaskan air sehingga mendidih, dan campurkan sedikit garam. Kemudian matikan api, masukkan sayuran hijau pilihan anda seperti brokoli, kailan, pak coy atau sawi. Dengan segera tuskan dan alirkan dengan air paip ataupun rendam semula sayuran yang dicelur tadi. Kemudian tumis bawang putih, yang dicampurkan sos tiram, udang ataupun isi ayam. Masukkan sayuran tadi dan gaul. Jangan digaul terlalu lama sebab sayuran sudah masak. Boleh juga anda susun sayuran di dalam pinggan dan tuangkan sahaja bahan tumisan di atasnya.

 

  • Ayam ataupun ikan yang sudah dibersihkan biasanya kita simpan dalam peti sejuk. Ia boleh juga dilumurkan serbuk kunyit ataupun tidak sewaktu proses penyimpanan. Tetapi jika anda ingin menyimpannya dalam tempoh yang lama, jangan gaulkan dengan garam, kerana rasa masinnya akan menyerap dalam isi ikan dan ayam. Cukup dengan serbuk kunyit sahaja. Sewaktu ikan ataupun ayam yang disimpan dikeluarkan daripada peti sejuk, barulah kita gaulkan garam sebelum digoreng.

 

  • Makanan laut, udang dan sotong yang dibersihkan dan disimpan dalam peti sejuk untuk tempoh yang lama, sebaiknya direndam dalam air dan masukkan dalam bekas. Jangan biarkan sotong atau udang dibekukan begitu sahaja, kerana ia akan menjadi kering dan tidak segar jika dikeluarkan dari peti sejuk. Rendaman air batu yang beku dalam peti sejuk menjadikan ia lebih segar.

 

  • Untuk mendapatkan sup ayam ataupun daging yang lebih jernih dan tidak keruh, sebaiknya kita masak dengan api yang perlahan. Sewaktu proses mendidih akan terhasil buih-buih di permukaan. Buih-buih itu hendaklah diceduk dan dibuang dari semasa ke semasa sehingga hilang ke semua buih. Sup anda akan lebih jernih dan tidak keruh.

 

  • Nangka muda sedap kalau dimasak lemak. Kalau kita menggunakan nangka muda yang dipetik sendiri, proses mengupas agak rumit. Untuk menghilangkan getah sewaktu mengupas kulit sebaiknya ia dialirkan dengan air agar getahnya senang hilang dan tidak melekat. Biasanya kita akan merebus nangka sebelum dijadikan gulai. Kita boleh sahaja tidak merebusnya ataupun membuang air rebusan sebelum digulai. Rasa kuah lemak kita akan lemak sedap. Lebih sedap jika kita perah santan menggunakan air kelapa, aduh…rasa santannya lebih manis. Tapi awas, kalau kita beli nangka di pasar, ada sesetengah nangka muda kelihatan putih dan cantik, tanpa ada kesan lebam. Tapi kalau kita masak, nangkanya susah untuk empuk dan rasanya kurang enak seperti biasa. Saya pernah mendengar kata mereka yang bekerja di pasar, mengatakan nangka itu telah direndam dengan cuka bagi menggelakkan ia menjadi lebam.

 

  • Nanas madu, rasanya manis. Pernahkah anda terlihat kesan lebam ataupun seperti buruk pada nanas jenis madu, nanas Hawaii, nanas Sarawak, nanas Filipina sewaktu mengupas kulitnya. Kesan hitam ataupun coklat itu sebenarnya bukan busuk, tetapi ia adalah madu yang terkumpul dalam proses nanas itu ranum. Oleh itu jangan dibuang tanda-tanda hitam kecoklatan kerana di situlah letaknya rasa madu nanas.

 

  • Buah pisang dan mangga jangan sesekali dimasukkan dalam peti sejuk sebelum ia dikupas kulitnya. Ini bagi mengelakkan buah mangga dan pisang menjadi lebam dan juga membantutkan proses masak buah mangga. Ia cukup diletakkan di luar sahaja pada suhu bilik.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan