TERESEK JANTUNG PISANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

30 ml minyak masak

100 gm cili kisar

150 gm rempah ketumbar

200 gm rempah kari

100 gm rempah jintan putih

2 keping asam gelugur

1 biji pucuk jantung pisang

200 gm kerisik kelapa

5 ekor isi ikan sardin – rebus

350 ml santan

Sedikit gula Melaka

Secubit garam

 

BAHAN KISAR:

7 ulas bawang merah

5 ulas bawang putih

3 m halia

5 cm lengkuas

3 cm kunyit hidup

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Jantung pisang dihiris, rendam dalam air garam seketika dan diperah bagi mengeluarkan air yang pahit serta dicelur sekejap hingga lembut.
  2. Selepas itu panaskan minyak masak, dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya, masukkan semua rempah, tumis hingga pecah minyak dan masukkan asam gelugur.
  3. Kemudian masukkan jantung pisang kacau sebati serta masukkan santan masak hingga sebati.
  4. Selepas itu masukkan kerisik kelapa serta bahan perasa sepertigaram dan gula melaka. Sesuaikan rasa dan kepekatan.
  5. Akhir sekali masukkan isi ikan yang telah direbus tadi kacau hingga sebati. Hidangkan bersama nasi putih.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan