TEPUNG BUNGKUS CIK MEK

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A:

110 gm tepung pulut

500ml santan

Secubit garam

Daun pisang secukupnya

 

BAHAN INTI :

1 ½ ketul gula melaka

1 sudu besar gula pasir

½ biji kelapa parut

3 helai daun pandan

100 ml air

 

BAHAN TAMBAHAN

110gm tepung pulut

250 ml air

 

CARA:

  1. Masak bahan inti sehingga kering, akhir sekali masukkan tepung gandum kemudian sejukkan.Bentukkan bebola kecil.
  2. Bahan tambahan diuli sehingga menjadi doh, juga dibentukkan bebola kecil, anda perlu membaluti inti dengan bahan tambahan ini supaya inti tidak pecah atau keluar ketika dikukus.
  3. Untuk menyediakan bahan diluar pula, anda perlu memasak ke semua bahan A dengan api sederhana sehingga memekat. Matikan api.
  4. Layurkan daun pisang dan potong mengikut keperluan, mulakan dengan meletak bebola inti yang telah dibaluti ke daun pisang, kemudian sudukan pula Bahan A yang telah dimasak lebih kurangempatsudu besar.Bungkuskan ia dan susun dalam pengukus sehingga selesai.Kukus sehingga masak.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan