TELUR KAM HEONG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

4 biji telur rebus

5 ulas bawang putih – cincang halus

2 sudu besar udang kering

1 ½ sudu besar serbuk kari

2 tangkai daun kari

4 tangkai cili padi – hiris

1 sudu besar sos tiram

½ sudu kecil lada hitam

Garam & gula secukup rasa

Sedikit air

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga wangi, masukkan udang kering dan goreng sehingga garing.
  2. Masukkan pula serbuk kari, daun kari serta cili padi, kacau sebentar.
  3. Setelah itu, masukkan sedikit air, sos tiram dan lada hitam. Kemudian masukkan telur rebus, kacau supaya disaluti sos kam heong. Perasakan dengan gula dan garam. Masak sehingga agak garing, jika suka berkuah, tambah air sedikit.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan