PAJERI TELUR PUYUH NANAS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

2 papan telur puyuh rebus

Nanas muda

1 batang kulit kayu manis

4 kuntum bunga lawang

3 ulas bawang merah – tumbuk

3 cm halia – kisar

3 sudu besar kerisik

2 sudu besar rempah kari

1 sudukecil serbuk kunyit

Air secukupnya

Gula dan garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Tumiskan bahan tumbuk , kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan rempah kari tumis sehingga terbit minyak. Masukkan sedikit air dan nanas.
  3. Masak sehingga nanas lembut, kacau perlahan-lahan, masukkan kerisik, gula dan garam secukup rasa. Kacau seketika dan biar sebentar.
  4. Akhir sekali, masukkan telur puyuh yang telah direbus, kacau rata. Siap untuk dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan