SUP CENDAWAN BERKRIM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN SUP:

4 biji cendawan butang – cincang

4 ulas bawang putih – cincang

1 sudu besar mentega

1 sudu besar tepung gandum

2 kiub ayam

1 liter susu penuh krim

1 cawan air

Sedikit minyak zaitun

Sedikit serbuk lada hitam

Sedikit garam (jika perlu)

 

BAHAN A:

1 batang roti baggutte

4 ulas bawang putih – cincang halus

Sedikit mentega

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Satukan minyak zaitun dan mentega di dalam periuk. Tumiskan bawang putih sehingga layu.
  2. Masukkan cendawan butang dan tumiskan seketika.
  3. Kemudian masukkan susu penuh krim dan air. Masak sehingga mendidih susunya.
  4. Masukkan kiub pati ayam dan serbuk lada hitam. Jika ingin kuahnya pekat, masukkan sedikit tepung gandum mengikut kepekatan yang diingini. Ketepikan.
  5. Hiris roti baggutte dan sapukan dengan mentega yang dicampur bawang putih.
  6. Bakar sehingga garing. Angkat dan hidangkan dengan sup cendawan berkrim.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan