KUIH PUTRI MANDI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

3 cawan tepung pulut

1 sudu kecil garam

Sedikit air

Sedikit pewarna kegemaran

 

BAHAN INTI

1 cawan kelapa parut muda

1 cawan air

1 ketul gula melaka

1 helai daun pandan

 

CARA MENYEDIAKAN

  1. Bancuh tepung dengan air dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit supaya tidak terlalu lembik. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Bahagikan dan warnakan mengikut warna kegemaran.
  1. Didihkan air di dalam periuk. Ambil sedikit adunan sebesar ibu jari, bulat-bulat dan leperkan dengan jari di tengahnya. Masukkan ke dalam air mendidih. Apabila masak ia akan timbul dan angkat. Ketepikan.
  1. Dalam periuk berasingan, didihkan satu cawan air dengan seketul gula melaka. Masukkan juga sehelai daun pandan. Apabila mendidih, masukkan kelapa parut. Kacau lagi sehingga agak-agak kering.
  1. Gaul dengan kuih yang dimasak tadi. Jika anda tidak mahu menggunakan gula Melaka, ia boleh juga menggunakan gula pasir. Jangan lupa campurkan secubit garam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan