STRAWBERI SHORTCAKE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KEK

2 cawan tepung gandum

2 sudu kecil serbuk penaik

¼ sudu kecil soda bikarbonat

2 sudu besar gula

1 ½  cawan krim putar

¾ sudu garam

 

BAHAN KRIM

1 ½ cawan krim – sejukkan

3 sudu besar gula aising

1 ½ sudu kecil esen vanila

1 sudu kecil parutan kulit lemon

 

BAHAN SOS STRAWBERI

500 gm strawberi segar

3 sudu besar gula kastor

 

CARA

  1. UNTUK KEK : Ayak tepung gandum, serbuk penaik dan soda bikarbonat, gaul rata. Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
  2. Kemudian masukkan krim putar, gula dan garam. Pukul sebati adunan.
  3. Tuangkan adunan ke dalam bekas bulat kecil, lalu bakar dalam ketuhar pada suhu 200°C selama 18 minit sehingga 20 minit. Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
  4. UNTUK KRIM :Satukan kesemua bahan krim, lalu pukul sehingga kembang dan likat.
  5. SOS STRAWBERI : Strawberi dibuang tangkai dan dibelah empat. Gaulkan strawberi dengan gula kastor, masak sehingga airnya keluar menjadi sos. Sejukkan sos strawberi.
  6. Akhir sekali, hiaskan kek dengan krim dan sos strawberi mengikut kreativiti anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan