STIU ITIK

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 ekor itik

500 ml air

4 ulas bawang putih – tumbuk

6 cm halia muda – tumbuk

3 sudu besar gula

2 sudu besar kicap cair

½ sudu besar sos tiram

3 sup sudu besar kicap pekat

2 sudu besar minyak masak

Garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Bersihkan itik dan potong mengikut kesukaan masing-masing.
  2. Panaskan minyak dan masukkan halia dan bawang putih, kacau sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain seperti gula, kicap dan sos tiram sehingga warna perang keemasan.
  4. Setelah itu, barulah masukkan itik, kecilkan api dan reneh selama 45 minit. Angkat dan hidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan