SOS CENDAWAN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

Sos yang biasanya digunakan untuk hidangan chicken chop, ayam panggang dan juga stik daging ini amat mudah untuk disediakan.

BAHAN

250 gm cendawan butang

1 sudu kecil daun taim – cincang

½ cawan air

1 kiub pati ayam

¼ cawan sprite

2 sudu kecil tepung jagung

sedikit garam

½ sudu kecil serbuk lada hitam

2 sudu besar mentega

Sedikit minyak jagung atau zaitun

 

CARA :

Panaskan kuali dan tuangkan minyak.

Masukkan cendawan hiris dan layurkan selama lima minit.

Masukkan air, pati ayam, sprite, garam, serbuk lada hitam dan masak selama 5 minit.

Masukkan pula mentega dan tuangkan tepung jagung. Biarkan ia mendidih.

Kemudian kisar sehingga sebati.

 

FOTO : Sumber google

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan