SIRA LABU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 biji labu saiz sedang

10 keping gula melaka

500 gm gula pasir

10 kuntum bunga cengkih

3 helai daun pandan

300 gm gula kabung

1 cawan air

Sedikit air kapur

Secubit garam

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Labu dibuang kulit dan potong mengikut pangsanya.
  2. Rendam di dalam air kapur selama lebih kurang 30 minit.
  3. Satukan dan masak gula melaka, gula pasir dan gula kabung, daun pandan bunga cengkih, garam dengan secawan air tadi.
  4. Masukkan labu yang telah di tos tadi dan biarkan sehingga masak.
  5. Biarkan sejuk dan sedia dihidangkan bersama santan pekat yang telah dimasak.

 

SANTAN MASAK

500 gm santan pekat

1 sudu kecil tepung jagung

Secubit garam

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana sambil kacau sehingga masak. Tuang ke atas labu dan sedia untuk dihidangkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan