SINGGANG LENGKUAS IKAN SELAR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

6 ekor selar – siang dan cuci bersih

7 tangkai cili padi

1 tangkai cili merah – belah dua

1 batang serai – ketuk

1 biji buah keras

1 cm kunyit hidup

1 helai daun kunyit

3 ulas bawang putih – mayang

3 cm lengkuas – mayang halus

2 cm kunyit hidup – mayang halus

5 keping asam gelugur

5 cawan air

Garam

 

CARA

  1. Buah keras dan kunyit hidup ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan cili padi, cili merah, serai, daun kunyit, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup.
  3. Masukkan air secukupnya lalu reneh sehingga mendidih .
  4. Kemudian masukkan ikan dan garam secukup rasa.
  5. Apabilaikan telah masak, angkat dan hidangkan.

 

 

 

 

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan