BAHAN :
1 ekor ikan siakap – bersihkan
1 batang serai – potong halus
3 batang bunga kantan – potong halus
100 gm cili padi – hiris
2 helai daun limau purut
80 gm bawang putih – hiris
80 gm sos tiram
6 sudu besar cili sos Thai
2 sudu besar sos ikan
1 cawan tepung jagung
2 sudu besar jus limau
2 biji telur
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MENYEDIAKAN
- Tumiskan serai dan bunga kantan, bawang putih dan cili padi sehingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan cili sos Thai, tumis sehingga garing dan masukkan air.
- Masukkan sos tiram, sos ikan, daun limau purut serta jus limau.
- Untuk memekatkan sos, masukkan tepung jagung.
- Panaskan minyak, lalu goreng ikan siakap hingga garing.
- Setelah ikan masak, angkat dan hidangkan. Masukkan sos dan hidangkan.