BAHAN-BAHAN

4 keping isi ikan dori – potong nipis

1 cawan tepung jagung

1 batang timun – potong dadu

1 biji nanas – potong dadu

1 labu bawang besar – potong dadu

3 sudu besar tepung jagung – untuk memekatkan kuah

3 cm halia – hiris

80 gm sos plum

2 biji telur

5 sudu besar sos cili

4 sudu besar tomato puri

3 sudu besar sos tomato

1 sudu kecil lada sulah

1 sudu kecil jus limau

1 cawan air

Sedikit garam

Minyak masak untuk menggoreng

 

CARA MENYEDIAKAN;

  1. Isi ikan dori yang telah dipotong nipis, digaulkan dengan lada sulah, telur dan garam.
  2. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan tepung, lalu digoreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  3. UNTUK KUAH :Panaskan minyak, tumiskan halia. Masukkan tomato puri dan sos plum.
  4. Selepas itu, bolehlah masukkan air, sos tomato dan sos cili. Biarkan ia mendidih.
  5. Masukkan pula nanas, timun, tomato dan bawang. Biarkan mendidih kemudian masukkan jus limau dan garam secukup rasa.
  6. Hidangkan kuah bersama ikan yang telah digoreng tadi.