BAHAN:
1 kg daging (direbus dan dicarik halus)
200 ml santan
3 sudu besar cili kisar
Sedikit serbuk kunyit
Gula melaka secukupnya
Garam secukupnya
BAHAN-BAHAN KISAR/TUMBUK
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
40 gm biji ketumbar (disangai terlebih dahulu)
10 gm jintan manis (disangai terlebih dahulu)
4 batang serai
CARA:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
- Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, tumis sehingga garing dan pecah minyak.
- Masukkan santan, daging, gula Melaka dan garam.
- Kacau perlahan-lahan dengan api yang perlahan tanpa henti sehingga kering.
- Hidangkan setelah masak dan hiaskan.
- Boleh dimakan bersama ketupat nasi, ketupat pulut ataupun lemang.