SERUNDING DAGING ( 10 HIDANGAN)

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

1 kg daging (direbus dan dicarik halus)

200 ml santan

3 sudu besar cili kisar

Sedikit serbuk kunyit

Gula melaka secukupnya

Garam secukupnya

 

BAHAN-BAHAN KISAR/TUMBUK

1 labu bawang besar

5 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

3 cm halia

40 gm biji ketumbar (disangai terlebih dahulu)

10 gm jintan manis (disangai terlebih dahulu)

4 batang serai

 

CARA:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
  2. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, tumis sehingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan santan, daging, gula Melaka dan garam.
  5. Kacau perlahan-lahan dengan api yang perlahan tanpa henti sehingga kering.
  6. Hidangkan setelah masak dan hiaskan.
  7. Boleh dimakan bersama ketupat nasi, ketupat pulut ataupun lemang.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan