SEMUR PUCUK UBI & TEMPE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

300 gm pucuk ubi – celur dan tuskan

4 keping tempe – potong kecil dan goreng

1 cawan santan pekat

3 sudu besar  kicap pekat manis

Garam secukupnya

 

BAHAN-BAHAN B (KISAR):

5 tangkai cili kering

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

½ sudu kecil  jintan manis

½ sudu kecil  jintan putih

½ sudu kecil  lada sulah

 

BAHAN-BAHAN C (TUMIS):

1 batang kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

3 biji buah pelaga

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Kisar bahan-bahan B hingga menjadi pes yang lumat.
  2. Panaskan sesudu besar minyak di dalam kuali lalu tumis bahan-bahan C hingga wangi.
  3. Masukkan bahan-bahan B dan tumis hingga masak dan naik minyak.
  4. Masukkan santan, kicap pekat manis, pucuk ubi dan tempe. Didihkan hingga semua bahan sebati.
  5. Sesuaikan rasanya dengan menambah garam. Didihkan seketika hingga kuah menjadi pekat.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan