RENDANG JERING

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

10-15 biji jering tua – rebus empuk dan tumbuk sedikit

1 ½ cawan santan pekat

1 sudu besar kerisik

1 batang serai – ketuk

1 helai daun kunyit – siat-siat

Garam dan gula secukup rasa

 

Bahan-bahan B (kisar):

10 tangkai cili kering

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

3 cm lengkuas

2 cm kunyit hidup

3 biji buah keras

1 batang serai

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Kisar bahan-bahan B hingga menjadi pes yang lumat.
  2. Panaskan dua sudu besar minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga masak dan pecah minyak.
  3. Masukkan jering, serai, daun kunyit dan santan pekat. Didihkan hingga sebati.
  4. Tambah kerisik dan perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak rendang hingga kuah pekat dan agak kering.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan