SELAYANG CELUP TEPUNG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN CELUP TEPUNG

10 ekor ikan selayang

2 cawan tepung beras

1 cawan tepung gandum

5 sudu besar santan

1/2 sudu besar serbuk penaik

1 sudu kecil serbuk kunyit

1 biji telur

2 sudu besar marjerin – cairkan

1 ½ cawan air

Sedikit garam

Minyak untuk menggoreng

 

BAHAN CILI COLEK :

160 ml air

160 ml sos ikan Thai

300 gm gula Melaka

400 gm gula

200 ml air asam jawa

30 ml cuka

1 kotak belacan bakar – ditumbuk

5 ulas bawang merah- dicincang

70 gm udang kering- ditumbuk

6 tangkai cili padi – tumbuk kasar

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. UNTUK MEMBUAT CELUP TEPUNG : Satukan tepung beras, tepung gandum, santan, serbuk penaik, serbuk kunyit dan telur. Bancuh ke semua bahan ini hingga sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan mentega dan minyak masak di dalam kuali. Celupkan ikan selayang dalam bancuhan tepung.
  3. Apabila minyak sudah panas, goreng ikan selayang sehingga masak. Angkat dan tuskan. Ketepikan.
  4. CARA MEMBUAT SOS CILI COLEK : Satukan gula melaka, gula, sos ikan Thai dan air asam jawa, cuka dan air kedalam periuk. Masak di atas dapur sehingga pekat.
  5. Masukkanbawang merah, belacan bakar, udang kering dan cili api. Sebatikan rasa sos dan biarkan sos mendidihkan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan