SCONE LABU CRANBERRY

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

3 cawan tepung gandum

80 gm mentega disejukkan

Sedikit susu segar

1 biji telur

1/4 cawan gula

1/4 cawan cranberry

½ cawan labu rebus dan lenyek

1/4 cawan kismis

1 sudu kecil esen vanila

Secubit garam

 

CARA:

  1. Dalam mangkuk satukan ke semua bahan kecuali susu. Apabila doh agak padat, masukkan susu sedikit demi sedikit.
  2. Sila pastikan anda tidak perlu terlalu uli sehingga menjadi doh yang sempurna. Sekadar uli sahaja.
  3. Apabila adunan telah canai, gunakan pemotongbulat dan susun atas dulang pembakar, sapukan kuning telur diatasnya dan bakar pada suhu 180⁰C selama 35 minit.
  4. Hidangkan bersama krim, krim masam dan jem.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan