LASAGNA AYAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN: INTI DAGING AYAM

500 gm daging kisar ayam

Sedikit minyak zaitun

1/2 labu bawang besar

1 cawan tomato puri

Sedikit lada benggala hijau, merah & kuning

1 tin cendawan butang

Serbuk oregano dan herba italy

Sedikit garam

 

SOS PUTIH @ BÉCHAMEL :

500 ml susu segar

250 gm keju cheddar

2 sudu besar tepung

2 sudu besar mentega

Sedikit garam

 

KEPINGAN LASAGNA:

Keju mozzarella

Minyak zaitun

 

CARA:

  1. Masak kesemua bahan untuk inti daging ayam lasagna sehingga masak.
  2. Cara membuat sos putih,cairkan mentega, masukkan tepung kacau sehingga kental. Kemudian masukkan susu, kacau sehingga pekat, masukkan pula keju cheddar dan garam. Ketepikan.
  3. Sapukan mentega dibahagian bawah bekas lasagna, letaksekeping lasagna, kemudian inti. Selepas inti, letak sos putih dan keju mozzarella sedikit.
  4. Lapiskan lagi dan buat ulangan yang sama mengikut selera anda, akhir sekali keju mozzarelladi atas nya dan tabur sedikit minyak zaitun.
  5. Bakar 180⁰C selama 40 minit.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan