SCALLOP POTATO BAKAR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

5 biji kentang – dihiris bulat sederhana tebal

5 biji telur ayam

½ cawan keju cheddar diparut

Sedikit minyak

 

BAHAN SOS:

2 ulas bawang putih – cincang halus

1 ½  cawan susu segar

2 susu besar tepung gandum

1 kiub pati ayam

Sedikit herba pasli

Garam dan lada secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis

 

CARA

  1. Oleskan minyak pada acuan dan susunkan kentang di bahagian bawah acuan.
  2. Pecahkan sebiji telur dan susun semula kentang. Ulang proses sehingga kentang dan telur habis.
  3. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak dan masukkan susu dan kiub ayam. Kacau sebati.
  4. Jika sos agak cair masukkan tepung dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
  5. Masukkan herba pasli dan ubahsuai garam serta lada mengikut cita rasa anda. Masak sehingga sos pekat.
  6. Tuang sos ke dalam acuan dan pastikan sos menyeliputi segenap acuan dan bakar selama satu jam pada suhu 170⁰C sehingga masak.
  7. Enak dihidangkan bersama sos cili atau tomato.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan