KURMA TELUR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

6 biji telur – rebus & kupas kulitnya

1 peket kecil serbuk rempah kurma

3 biji bawang Bombay – potong dadu

1 batang kulit kayu manis

2 biji bunga lawang

1 biji cili merah

½ cawan susu cair

1 ½ cawan air

1 keping asam gelugur

Sedikit minyak untuk menumis

Garam dan gula secukup rasa

 

CARA

  1. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
  2. Masukkan bawang Bombay dan tumis sehingga kuning. Masukkan rempah kurma tumis sehingga pecah minyak.
  3. Tuang air dan kacau sebati. Masukkan susu dan telur. Kecilkan api dan masak sehingga hampir pekat.
  4. Masukkan cili dan asam gelugur, masak sehingga kuah pekat. Ubahsuai rasa dengan garam dan gula mengikut cita rasa anda.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan