DAGING BAKAR SOS KACANG PIS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

300 gm daging batang pinang – kelar

1 sudu besar serbuk kunyit

1 sudu kecil herba parseli

Garam secukup rasa

 

BAHAN SOS

2 ulas bawang putih – cincang halus

1 cawan kacang pis

1 cawan susu segar

2 susu besar tepung gandum

1 kiub pati ayam

Sedikit herba parseli

Garam dan lada secukup rasa

Sedikit minyak untuk menumis

 

CARA

  1. Lumurkan serbuk kunyit, garam, herba pasli pada daging dan bakar pada suhu 150⁰C selama satu jam setengah.
  2. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak dan masukkan kacang pis. Tumis sehingga kacang empuk.
  3. Tuang susu dan kiub ayam. Kacau sebati. Jika sos agak cair masukkan tepung dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
  4. Masukkan herba parseli dan ubahsuai garam lada mengikut cita rasa anda. Masak sehingga sos pekat.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan