SAMBAL TAUHU BERUDANG

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

3 keping tauhu – goreng

1 labu bawang besar – belah 4

3 tangkai cili merah – kisar

7 ulas bawang merah – tumbuk

8 ekor udang

50 gm cili kering – kisar

Garam dan gula secukup rasa

Minyak

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili kisar. Tumis sehingga masak.
  2. Masukkan gula dan garam.
  3. Akhir sekali masukkan udang, tauhu dan bawang besar.

PESAN SAJI: jika hendak mengelakkan tauhu daripada masam, rendamkan tauhu dan simpan di dalam peti sejuk. Tukar airnya setiap satu atau dua hari sekali. Ini boleh membuatkan tauhu tahan lama.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan