SALAD MANDARIN & AYAM PANGGANG BEREMPAH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN AYAM PANGGANG

1 keping peha ayam tanpa tulang

 

BAHAN PERAPAN:

1/2 cawan minyak zaitun

1 sudu besar biji ketumbar

1 biji bunga lawang diketuk & dipecah pecahkan

1/2 sudu kecil cengkih

1 batang kulit kayu manis diketuk & dipecahkan

1 biji parutan kulit limau nipis

 

BAHAN SALAD:

1 biji limau mandarin dikupas kulit & dibuang biji

campuran daun salad

vinaigrette limau nipis

1 sudu besar jus limau nipis

1 sudu besar minyak zaitun

Sedikit garam, gula & lada putih secukup rasa

 

BAHAN MENTEGA LIMAU NIPIS, CILI & DAUN KETUMBAR

4 sudu besar mentega lembut

1 sudu besar jus limau nipis

1 sudu kecil cili flakes

1 sudu besar daun ketumbar

sedikit parutan kulit limau

Garam & lada putih secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Campurkan kesemua bahan perapan. Keringkan ayam dengan tuala dapur dan perap semalaman atau minima 2 jam.
  2. Campurkan kesemua bahan vinaigrette dan  kacau sebentar sehingga sebati.
  3. Campurkan kesemua  bahan mentega dan sejukkan didalam peti sejuk.
  4. Goreng ayam diatas pemanggang sehingga kulit rangup dan ayam masak. Letakkan sedikit campuran mentega yang telah disediakan.
  5. Untuk menghidangkan, campurkan vinaigrette bersama salad, letakkan ayam diatas.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan