SACHER TORTE

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN SACHER SPONGE:

112 gm mentega

112 gm coklat masakan

6 biji kuning telur

1/3 biji kulit lemon

144 gm tepung kek

5 gm serbuk penaik

6 gm serbuk koko

6 biji putih telur

170 gm gula

 

BAHAN LAPISAN KEK:

1 cawan aprikot gel

125 gm coklat masakan

300 gm krim masakan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. ‘Doubleboil’ coklat masakan dan mentega. Kacau sehingga sebati. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan gaulkan sehingga sebati.
  2. Masukkan kulit lemon, tepung kek, serbuk penaik dan serbuk koko ke dalamadunan coklat dan kacau sehingga adunan sebati.
  3. Dengan menggunakan mesin pengadun, pukul putih telur dan gula sehingga menjadi Atau sehingga tebal dan masukkan ked alam adunan coklat, kacau perlahan sehingga adunan coklat dan meringue sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160⁰C selama 30 minit atau sehingga ke benar-benar masak dan biarkan ia sejuk.
  5. Potong kek kepada dua lapisan dan sapukan aprikot gel. Letakkan lapisan kedua kek dan ulang seperti lapisan pertama.
  6. Untuk membuat coklat krim, masukkan coklat ke dalam mangkuk kering. Masakkan krim dan tuang ke dalam coklat. Kacau sehingga coklat cair dan sebati.
  7. Tuangkan krim coklatke atas kek, gunakan spatula dan sapukan perlahan di atas permukaan kek dan sekeliling kek. Hiaskan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan