KEK KURMA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A:

250 gm kurma – cincang kasar

1 sudu besar soda bikarbonat

1 ½ cawan air panas

125 gm mentega-lembutkan

¾ cawan gula perang

1 sudu kecil esen vanila

2 biji telur

2 cawan tepung naik sendiri

 

BAHAN B SOS KARAMEL:

1 cawan gula perang

300 ml krim masakan

½ sudu kecil esen vanila

60 gm mentega

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Letakkan kurma dan soda bikarbonat ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan air panas, biarkan selama 20 minit sehingga kurma lembut.
  2. Pukul mentega, gula dan esen vanila sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau adunan sehingga sebati. Kemudian masukkan kurma dan tepung, kacau sehingga adunan sebati.
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180⁰C selama 45 minit sehingga kek masak secukupnya.
  4. Cara membuat sos karamel. Satukan gula, krim, esen vanila dan mentega ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga bertukar warna perang dan pekat.
  5. Tuangkan karamel ke atas kek dan sedia dihidangkan. Hiaskan.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan