KEK STRAWBERI COKLAT PUTIH

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN KEK SPAN:

3 biji telur gred A

150 gm gula kastor

½ biji kulit lemon

200 gm tepung naik sendiri

 

BAHAN GANACHE PUTIH:

125 gm coklat putih

300 gm krim masakan

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Masukkan telur, gula dan kulit lemon ke dalam mesin pengadun. Adun dengan kelajuan tinggi selama 4 minit atau sehingga pekat dan gebu.
  2. Kemudian masukkan tepung dan kacau menggunakan spatula sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada dua tin pembakar.
  3. Bakar selama 20 minit pada suhu 180⁰C sehingga bertukar warna keperang-perangan dan biarkan sejuk.
  4. Untuk ganache putih, potong dadu coklat putih dan letakkan ke dalam bekas kering. Masakkan krim sehingga mendidih dan tuangkan ke dalam mangkuk coklat. Kacau sehingga coklat menjadi cair dan sebati.
  5. Potong kek span kepada dua bahagian dan lapiskan bahagian tengah dengan ganache putih dan letakkan lapisan kedua. Tuangkan lebihan ganache ke atas kek dan sapukan sekeliling kek dengan spatula. Hiaskan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan