RENDANG TOK SRI PERAK

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

500 gm daging

4 batang serai – titik

3 sudu besar kerisik

2 sudu besar serbuk kari

1 sudu besar gula Melaka

500 ml santan

5 helai daun kunyit

5 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

 

BAHAN KISAR:

8 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

4 cm halia

5 cm lengkuas

4 cm kunyit hidup

7 tangkai cili padi

7 tangkai cili kering

 

CARA:

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama dan serai sehingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari, gula Melaka, kerisik dan santan. Kacau sehingga sekata, kemudian masukkan daging.
  3. Selepas itu masukkan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kuah pekat.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan