BAHAN:
1 kg daging batang pinang-potong kiub (direbus dan dicarik halus)
3 sudu besar cili kisar
3 helai daun pandan
½ botol kicap manis
1 liter air rebusan daging
Gula melaka dan garam secukupnya
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
CARA:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
- Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging carik, gula melaka dan garam. Sebatikan dengan bahan kisar dan cili kisar yang telah ditumis tadi.
- Kemudian masukkan air rebusan daging dan kicap manis tadi.
- Kacau perlahan-lahan dengan api yang perlahan tanpa henti sehingga kering.
- Hidangkan setelah masak berserta hiasan.
- Boleh dimakan bersama ketupat nasi atau ketupat pulut ataupun lemang.