RENDANG KERANG – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

2 kg kerang – rebus dan ambil isi

500 ml santan

1 sudu besar rempah kari udang

2 sudu besar kerisik

1 helai daun kunyit

2 helai daun limau purut

Sedikit garam dan gula

 

BAHAN KISAR

7 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 cm lengkuas

1 cm kunyit

2 cm halia

10 tangkai cili kering

2 batang serai

 

CARA

1. Satukan bahan kisar, rempah kari, kerisik kedalam kuali.
Kacau rata dan masak sehingga naik baunya.
2. Masukkan santan dan kacau sehingga rendang pekat.
3. Selepas itu, barulah masukkan kerang, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Masak rendang sehingga sempurna dan sedia dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan