PAI AYAM

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A

8 biji kentang – rebus dan lenyek

½ tin susu cair

½ cawan santan

3 biji telur

1 sudu kecil garam

75 gm mentega

 

BAHAN INTI

300 gm ayam -potong dadu

2 labu bawang besar – potong dadu

Daun bawang

Daun sup

1 sudu bawang putih tumbuk

Minyak

2 sudu besar serbuk kari

Sedikit air

 

CARA MENYEDIAKAN

1.Tumis bawang putih. Bila dah naik bau masukkan serbuk kari yang telah dibancuh bersama sedikit air.

2. Masukkan ayam. Biarkan ia menjadi setengah masak dan bolehlah masukkan bawang besar.

3. Setelah kuahnya kering dan ayam telah masak, masukkan daun bawang, daun sup. Ketepikan dan masukkan dalam bekas.

4. Untuk penyediaan kentang lenyek: Kentang lenyek dicampurkan dengan ke semua bahan A. Gaul sebati.

5.Tuangkan separuh dalam acuan. Kemudian letakkan sedikit isi ayam dan tuangkan separuh lagi kentang lenyek.

6. Bakar pada suhu 175 C selama satu jam.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan