RENDANG ITIK SALAI DAUN PUDING

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN

½ ekor itik salai

1 ikat daun puding

15 tangkai cili padi – kisar

3 cm  kunyit hidup – kisar

4 cm lengkuas – kisar

6 batang serai – ketuk

700 ml santan pekat

Garam

CARA MASAK

1. Masukkan cili padi, lengkuas dan kunyit hidup yang telah dikisar ke dalam periuk. Kacau di atas api sederhana kecil.
2. Masukkan itik, kacau sentiasa sehingga air itik betul-betul kering.
3. Selepas itu, bolehlah masukkan serai dan santan. Kacau perlahan-lahan sehingga naik minyak.
4. Masukkan daun puding dan garam secukup rasa. Masak sehingga daun puding layu dan rendang sedikit kering.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan