BAHAN-BAHAN:
500 gm hati dan pedal ayam – bersihkan dan direbus sedikit bersama halia dan bawang putih untuk hilangkan hanyir
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia
4 biji buah keras
15 tangkai cili kering
1 cm kunyit hidup
Garam secukup rasa
½ sudu besar gula merah
200 gm kerisik
Air asam jawa secukup rasa
1 kg santan
2 batang serai – titik
Daun kunyit atau daun limau purut
CARA MENYEDIAKAN:
- Kisar bawang besar,bawang putih, halia, buah keras, cili kering dan kunyit hidup.
- Masukkan bahan yang dikisar terus ke dalam kuali dan dimasak hingga naik bau. Masukkan serai, garam,air asam jawa, gula.
- Masukkan hati dan pedal yang telah direbus berserta santan.
- Apabila semua sudah sebati, masukkan kerisik. Gaul rata.
- Potong halus daun kunyit atau daun limau purut.