RENDANG DAGING TETEL

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

1 ½  kg daging tetel

1 ½ kg santan

2 batang serai – titik

2 helai daun limau purut

1 helai daun pandan

Daun kunyit dan minyak secukupnya

Garam secukup rasa

 

BAHAN KISAR:

10 tangkai cili kering

2 tangkai cili merah

10 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

4 cm halia

5 cm lengkuas

1 sudu besar ketumbar biji -sangai

1 ½  sudu besar jintan putih-sangai

1 ½  sudu besar jintan manis-sangai

5 biji buah keras

 

CARA:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar, dan serai sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging tetel dan gaul sebati. Masak sehingga daging tetel mengeluarkan air.
  3. Tambahkan santan dan perlahan kan api, reneh sehingga daging tetel empuk.
  4. Masukkan daun limau purut, garam secukup rasa.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan