RENDANG AYAM PENCEN

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN:

1 ekor ayam pencen

2 kg santan

1/2 cawan kerisik

2 helai daun kunyit

2 keping asam gelugur

1 sudu besar gula Melaka

Garam secukup rasa

 

BAHAN KISAR:

12 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2 batang serai

3 cm halia

6  cm lengkuas

5 cm kunyit hidup

20 tangkai cili kering

1 ½  sudu besar jintan manis- sangai

1 ½  sudu besar jintan putih- sangai

1 sudu makan ketumbar- sangai

5 biji buah keras

 

CARA:

  1. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam kuali dengan santan.Rendang sehingga kuah pekat.
  2. Kemudian masukkan ayam, gula Melaka dan asam gelugur. Kacau dan api biarkan kecil.Biarkan ayam empuk.
  3. Setelah empuk, masukkan garam, kerisik, daun kunyit dan kacau rata.
  4. Masak hingga kuah agak pekat atau kering.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan