DENDENG PARU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN A:

1 kg paru lembu

5 cm  halia-hiris

3 ulas  bawang putih-hiris

5 ulas bawang merah-hiris

 

BAHAN KISAR:

15 tangkai cili kering – goreng

10 ulas bawang merah – goreng

2 cm halia – goreng

3 ulas bawang putih -goreng

 

BAHAN TUMIS:

5 biji buah pelaga

3 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

Garam secukup rasa

1 sudu besar kicap lemak manis

1 kg bawang merah dibuat bawang goreng

 

CARA:

  1. Bahan A dicampurkan kemudian direbus hingga empuk.Tuskan dan hiris nipis.
  2. Goreng paru hingga garing.
  3. Tumis buah pelaga, kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih.
  4. Masukkan bahan dikisar, kicap dan garam secukup rasa.
  5. Biarkan hingga naik bau dan terbit minyak.
  6. Masukkan paru yang telah digoreng tadi. Kacau rata.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan