BAHAN A:
1 kg paru lembu
5 cm halia-hiris
3 ulas bawang putih-hiris
5 ulas bawang merah-hiris
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering – goreng
10 ulas bawang merah – goreng
2 cm halia – goreng
3 ulas bawang putih -goreng
BAHAN TUMIS:
5 biji buah pelaga
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap lemak manis
1 kg bawang merah dibuat bawang goreng
CARA:
- Bahan A dicampurkan kemudian direbus hingga empuk.Tuskan dan hiris nipis.
- Goreng paru hingga garing.
- Tumis buah pelaga, kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih.
- Masukkan bahan dikisar, kicap dan garam secukup rasa.
- Biarkan hingga naik bau dan terbit minyak.
- Masukkan paru yang telah digoreng tadi. Kacau rata.