Skip to Content

Saturday, August 19th, 2017
PUTERI MANDI

PUTERI MANDI

Saji Online

BAHAN-BAHAN:

500 gm tepung pulut

Air secukupnya

Secubit garam

Sedikit pewarna merah

Sedikit pewarna kuning

Sedikit pewarna hijau

 

BAHAN UNTUK KUAH:

½ biji kelapa parut-putih sahaja

500 gm gula

250 ml air secukupnya

1 helai daun pandan

Sedikit garam

 

CARA MENYEDIAKAN:

Campurkan tepung pulut bersama sedikit garam. Kemudian bancuhkan dengan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang sebati.

Bahagikan kepada empat bahagian. Setiap bahagian warnaka dengan warna merah, kuning, hijau dan warna asal putih.

Ambil satu sudu doh dan bulatkan dan tekan sedikit di bahagian tengahnya. Ulangi sampai semua doh habis dibentuk.

Didihkan air dan masukkan doh tadi. Masak sehingga doh timbul di permukaan.
Angkat dan sejukkan didalam air sejuk.

Untuk membuat kuah, masakkan air, daun pandan dan gula hingga gula hancur sepenuhnya.
Kemudian masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kuah pekat. Akhir sekali masukkan doh yang telah sejuk tadi ke dalamnya dan gaul rata.

 

 

Previous
Next