AYAM MASAK KUZI

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

1 ekor  ayam ( potong 12 )

1 cm halia

8 ulas bawang merah

3 labu  bawang besar

2 ulas   bawang putih

5 tangkai cili merah ( jika tiada cili merah boleh diganti dengan cili kering )

5 sudu besar rempah kari daging

1 sudu besar serbuk kunyit

1 sudu kecil belacan

½ cawan kismis hitam

½ cawan bawang goreng

1 ½ cawan santan / krim

2 tangkai cili hijau ( dibelah tengah )

1 biji buah tomato

1 genggam daun pudina

3 helai daun pandan ( diikat )

2 batang serai ( dititik )

1 biji perahan limau nipis

150-200 gm mentega / marjerin / minyak masak

Gula dan garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak / mentega / marjerin masukkan bahan yang dikisar- iaitu halia, bawang merah, bawang besar, bawang putih, belacan  dan cili merah juga masukkan serai dan daun pandan pastikan sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan rempah kari dan serbuk kunyit kacau sehingga  hampir garing, masukkan ayam dan kacau rata. Kecilkan api biar ia mereneh sebentar.
  3. Apabila agak kering, masukkan santan atau krim, buah tomato, kismis ,bawang goreng, masak sehingga ayam empuk. Kemudian masukkan pula cili hijau dan daun pudina masak lagi 5 minit.
  4. Masukkan sedikit garam  dan gula secukup rasa. Akhir sekali, perahan limau nipis. Siap dihidangkan sesuai untuk dimakan dengan nasi putih, nasi miyak , bariani dan sebagainya.
  5. Jika anda suka masakan kuzi ini lebih berkuah , boleh tambahakan satu  cawan air ketika mereneh. Selamat mencuba.

 

TIP CHEF: Rempah bukhari , bariani, kurma  boleh digunakan dengan menggantikan rempah kari daging .

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan