PULUT LEPA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN PULUT

1 kg beras pulut

1 kg santan pekat

Garam dan gula

 

BAHAN INTI

½ kg ikan selayang – ambil isi

200 ml santan

5 ulas bawang merah – mayang

1 cm halia – mayang

3 sudu besar gula

½ sudu kecil garam

 

BAHAN A

1 ikat daun pisang

Lidi – potong runcing

 

CARA

  1. PULUT : Beras pulut yang telah dibersihkan dikukus sehingga masak.
  2. Santan pekat dicampur sedikit garam dan gula. Kacau rata.
  3. Kemudian gaulkan pulut dengan santan. Sebatikan, biarkan sejuk seketika.
  4. INTI : Ikan yang telah dibersihkan direbus. Kemudian ambil isi dan kisar sehingga hancur.
  5. Masukkan isi ikan di dalam periuk, tuangkan santan, halia dan bawang, garam, gula dan halba. Masak sehingga kering. Angkat dan biarkan sejuk.
  6. Ambil daun pisang, letakkan pulut dan inti. Lipat dan bungkus daun pisang bulat memanjang. Selitkan lidi dihujung bahagian atas dan bawah bungkusan.
  7. Kemudian susun dalam pemanggang, panggang sehingga garing.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan