PUDING SUJI BERI BIRU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

175 gm tepung suji

200 ml santan pekat

675 ml air

150 gula kastor

1 sudu besar minyak sapi

½ sudu kecil garam

Sedikit pewarna ungu

Sedikit pewarna biru langit

Sedikit jus beri biru

 

BAHAN UNTUK COULLIS

½ cawan buah beri biru

½ cawan gula perang

½ cawan air

Sedikit kulit lemon

1 batang kulit kayu manis

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Campurkan tepung suji, air, santan dan gula ke dalam periuk dan kemudian panaskan sehingga bahan sebati.
  2. Seterusnya, kacau sehingga adunan suji pekat dan kemudian masukkan garam. Pastikan adunan betul- betul pekat dan kemudian tutup api dan bahagikan kepada empat bahagian.
  3. Salah satu bahagian adunan tadi di campurkan dengan jus beri biru dan yang lain lain boleh di campur pewarna mengikut citarasa anda.
  4. Kemudian, bahagian tadi di lapis satu demi satu sehingga habis adunan.
  5. Akhir sekali, masukkan ke dalam peti sejuk dan biar semalaman.
  6. Hidangkan dengan coulis blueberry.

 

Coulis Blueberry:

  1. Masukan gula, air dan buah beri biru dan panaskan sehingga gula cair.
  2. Kemudian masukkan kulit lemon dan kulit kayu manis.
  3. Masak sehingga coulis pekat dan kacau perlahan-lahan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan