PUDING ROTI & SOS VANILA – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

250  gm roti putih – potong tiga segi

60  gm mentega – cairkan

50 gm  kismis

5 biji    telur

40 gm  gula

500 ml susu segar

120 ml krim tenusu

1/3 sudu kecil  garam

½ sudu kecil vanila

¼ sudu kecil serbuk kayu manis – jika suka

 

BAHAN SOS VANILA:

6 biji    telur kuning

100 gm gula

2 sudu kecil tepung kastard

700 ml susu segar – panaskan

1 sudu esen vanila

 

CARA MENYEDIAKAN:

Potong bahagian tepi roti.
Sapukan mentega pada kedua-dua belah roti. Susunkan roti tadi di dalam loyang atau bekas tahan panas . Taburkan kismis di atasnya.
Campurkan telur, susu, krim, gula, garam, vanila dan serbuk kayu manis. Pukul sedikit.
Tuangkan ke atas roti tadi dan biarkan di dalam peti sejuk selama 30 minit. Bakar secara kukusan pada suhu 170°C selama 50 minit.
Sementara itu buatkan sos, kacau telur kuning, gula dan tepung kastard hingga sebati. Tuangkan susu panas sambil dikacau perlahan-lahan.
Panaskan kastard sebentar hingga agak pekat, berhati-hati jangan sampai berbiji-biji.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan