PUDING KELAPA & JEM RASBERI – STEP BY STEP

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

250 gm tepung gandum

3 sudu kecil serbuk penaik

300 gm gula kastor

100 gm kelapa kering

350 mlsusu UHT

3 biji telur

1 sudu kecil esen vanila

150 gm mentega – cairkan

5 sudu besar jem rasberi

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan campurkan di dalam mangkuk besar.
2. Masukkan pula mentega, telur, kelapa kering dan gula.
3. Selepas itu masukkan esen vanila dan tuangkan susu.
4. Kacau semua bahan tersebut. Tidak perlu lama cukup sekadar semua bahan sebati.
5. Kemudian masukkan jem rasberi ke dalam bekas pembakar atau ramekin dan rata-ratakan.
6. Tuangkan adunan puding tadi ke dalam bekas pembakar atau ramekin tadi.
7. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 45 minit. Enak dihidangkan semasa panas.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan