BAHAN A

1 cawan tepung beras

½ cawan tepung gandum

2 biji telur gred A

¾ cawan air

1 sudu kecil garam halus

Minyak untuk menggoreng

 

BAHAN B

5 keping roti Butterscotch

1 biji epal merah

Gajus secukupnya

 

CARA:

  1. Untuk kulit pai tee: Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk adunan, pecahkan telur ditengahnya, masukkan separuh daripada air.
  2. Kacau sebati hingga licin, masukkan garam dan air selebihnya. Kacau lagi hingga sebati.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, rendamkan acuan pai tee selama 5 minit.
  4. Tuangkan adunan ke dalam gelas, celupkan acuan pai tee yang dipanaskan ke dalamnya sehingga tiga perempat penuh.
  5. Kemudian celupkan semula acuan kedalam minyak panas, keluarkan kulit daripada acuan dengan menggunakan garpu.
  6. Untuk bahan isian: Epal dipotong nipis kemudian dimasak dengan air gula yang pekat ( 6 sudu gula dan setengah cawan air)
  7. Roti dipotong dua kemudian digelek nipis, kemudian digulung.
  8. Ambil kulit pai tee masukkan tiga keping epal,  masukan roti dan letakan gajus. Hidangkan bersama kuah kastard.