PUDING ROTI DAN SOS KASTARD

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN PUDING ROTI:

Roti putih secukupnya

1 liter susu cair

1 cawan gula

4 biji telur

2 sudu besar mentega

1 sudu esen vanila

Secubit garam

Kismis dan sedikit badam cincang

 

SOS KASTARD:

1 cawan susu cair

2 cawan air

½ cawan gula

3 sudu besar tepung kastard

1 sudu kecil esen vanila

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Untuk menyediakan puding roti, pukul telur dan gula sampai kembang. Kemudian masukkan susu, esen vanila dan garam.
  2. Masukkan roti yang telah dicarik-carik ke dalam adunan tadi. Rendam seketika.
  3. Sediakan loyang dan masukkan adunan. Tabur kismis dan badam di atasnya.
  4. Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan. Letakkan loyang berisi adunan di dalam dulang yang berisi air. Bakar selama 1 jam pada suhu 180⁰C.
  5. Untuk menyediakan sos kastard, masak semua bahan di atas api sederhana sambil dikacau sehingga agak pekat. Matikan api.
  6. Sejukkan sos kastard dan hidangkan bersama puding roti tadi.

 

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan