PUDING COKLAT KUKUS

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN SOS

50 gm mentega

100 gm krim masakan

100 gm coklat (couverture semisweet)

 

Cairkan kesemua bahan secara double boil

 

BAHAN  PUDING

100 gm mentega

70 gm gula perang

225 gm tepung naik sendiri

2 biji telur saiz besar

110 ml susu segar

1/2 sudu kecil kopi segera  (cairkan dengan 1 sudu besar air panas)

Secubit garam

Sedikit esen vanila

 

CARA:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga sebati (tidak perlu naik).
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, kemudian masukkan kesemua bahan lain kecuali tepung dan sebatikan.
  3. Masukkan tepung dan kaup balik beberapa kali sehingga sebati.
  4. Sapukan mentega pada loyang atau ramekin dan tuangkan adunan.
  5. Kukus selama 1 hingga 1 jam setengah sehingga puding masak (cucuk lidi keluar bersih), pastikan air sentiasa mencukupi untuk kukusan.
  6. Berhati-hati ketika terbalikkan kek ke atas pinggan.
  7. Tuangkan sos coklat di atas dan hidang.
  8. Boleh juga dihidangkan bersama ais krim vanila.
  9. Untuk kelainan, esen vanila boleh diganti dengan sedikit kikisan kulit limau.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan