PASEMBOR

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN CUCUR UDANG:

1 1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan udang

2 ulas bawang merah

1 sudu besar cili kisar

Garam secukup rasa

1 ½  sudu kecil serbuk penaik

1 biji telur

 

BAHAN KUAH:

1 biji keledek saiz sederhana – rebus empuk

2 ulas bawang merah

1 sudu besar cili kisar

Sedikit kicap

½  cawan kacang tumbuk

Minyak untuk menumis

Gula merah dan garam secukup rasa

 

BAHAN LAIN:

3 biji kentang sederhana besar

4 biji telur rebus

2 keping tauhu

1 biji sengkuang

Bebola ikan/bebola udang/bebola sotong

5 batang sosej

Minyak untuk menggoreng

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat-bulat sehingga kekuningan.Tauhu, sosej dan semua jenis bebola digoreng sehingga kekuningan.
  2. Untuk menyediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan.
  3. Untuk menyediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili.
  4. Kisar keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga kacang, garam dan gula. Masukkan juga sedikit kicap . Masak hingga mendidih. Jika mahu kuah pekat, boleh letak lebih keledek.
  5. Potong semua bahan yang telah digoreng tadi. Tuangkan kuah ke atasnya dan siap untuk dihidangkan.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan