IKAN KUAH LADA

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN-BAHAN:

450 gm ikan keli

Minyak masak secukupnya

4 sudu besar kerisik

Garam secukup rasa

Air asam jawa

 

BAHAN KISAR

10 tangkai cili merah

8 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 sudu besar ketumbar

1 sudu kecil jintan manis

1 sudu kecil lada hitam

Sedikit serbuk kunyit

 

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Ikan keli yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan perapkan selama 15 minit.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  3. Campurkan kerisik dan goreng selama dua minit di atas api yang kecil.
  4. Masukkan air asam jawa, apabila telah mendidih masukkan ikan dan masak selama 10 minit ataupun sehingga ikan masak.
  5. Masukkan garam secukup rasa dan gaul.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan