PAI KELEDEK BERKEJU

WhatsApp
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn

BAHAN

500 gm ubi keledek

50 gm gula

20 gm mentega

60 ml krim masakan

2 biji telur kuning

5 ml esen vanila

1 sudu kecil air

1 sudu kecil serbuk buah pala

100 gm keju mozzarella

Hirisan parsli

 

CARA

  1. Keledek yang telah bersih dan dibuang kulit, direbus selama 15 minit. Angkat dan tuskan.
  2. Ambil isi keledek masukkan ke dalam mangkuk.  Kemudian masukkan gula, garam, krim masakan, kuning telur, esen vanila dan serbuk buah pala. Gaul sebati.
  3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian,  gunakan acuan  pai saiz sederhana.  Masukkan keju mozzarella di bahagian asas dan hirisan parsli . Kemudian adunan keledek yang dipadatkan bersama.
  4. Sapukan sedikit kuning telur di permukaan, bakar pada suhu 175⁰C selama 5 hingga 7 minit.

Topik Lain

Saji Eksklusif

Topik Berkaitan